V & A

VRAAG & ANTWOORD

 

Er is zoveel informatie tegenwoordig over voeding en gezond leven, maar wie kun je nog vertrouwen. Spreken ze vanuit eigenbelang of een slechte intentie of hebben ze de kennis uit boekjes geleerd? 

De kennis uit eigen ervaring in de praktijk telt voor Marjon het meest om gezond en vitaal te zijn. Dit is waar ook jij de antwoorden kunt vinden op vele vragen en zij helpt je graag op weg.

graan-versie-7

 

1. herkenning

 

graan-versie-7

HERKEN JIJ JEZELF IN DE VOLGENDE VRAGEN ? 

 

Wat kan ik tegenwoordig nog wel eten?

Heel veel. Je wordt uitgedaagd kritisch te zijn en niet alles voor waar aan te nemen wat je wordt verteld via tijdschriften, artikelen door ‘deskundigen.’ De enige raadgever is je gevoel. Je instinct moet weer geactiveerd worden en je angst om iets verkeerds binnen te krijgen en ziek te worden loslaten.

Als er een geestelijke wet is die de meesten kennen, dan is het wel dat angst juist datgene aantrekt waar je bang voor bent. Ontspannen met voeding omgaan is dus een kunst op zich tegenwoordig.

Als je eten aan het kopen bent, dan kun je jezelf oefenen in het voelen wat goed voor je is. Laat je niet laten misleiden door de prachtige tekst op een verpakking, maar doe van mijn part je ogen dicht en voel. Ja, het klinkt bizar, maar het werkt is mijn ervaring. Het is des te interessanter als je iemand hebt waarmee je samen kunt oefenen, waarmee het des te leuker wordt. En dan kan het zomaar zijn dat die bos penen op de markt beter voelen dan die waar biologisch op staat in de supermarkt. Of dat potje tomatensaus van een goedkoop merk beter aanvoelt dan dat potje met die lyrische teksten dat het zo supergezond is. Weet dat ‘groen en gezond’ verkoopt en dat er misbruik van wordt gemaakt. Andersom kan het natuurlijk ook zo zijn dat een product met een etiket de waarheid vertelt en dat het goed en smaakvol is. Aan jou de uitdaging.

Mijd vooral de bewerkte voeding waarin vaak geharde vetten, geraffineerde suikers en verkeerde E’s in zitten. Wanneer je voor melk, vlees, vis of kip kiest, kies dan zoveel mogelijk voor biologisch en kies voor biologische oorspronkelijke groente en fruit. Totdat die niet biologische appels op de markt veel beter aanvoelen!

Wie is te vertrouwen op voedingsgebied en wie geeft een eerlijk verhaal?

Dit is een leuke, als je vorig verhaal hebt gelezen dan weet je dat ook hier je gevoelsinstinct je een antwoord zal geven. Ik kan je natuurlijk een lijstje geven met namen, maar nog leuker is het als je het zelf gaat voelen. Ik wil je alleen maar prikkelen in zelf weer van binnenuit het antwoord te leren vinden en dat kost tijd en inspanning, maar is tegelijkertijd ook heel leuk. Voeding is business tegenwoordig, dus wanneer mensen je een mooi verhaal vertellen, wees dan gemotiveerd om de ware intentie te voelen achter de woorden. Mensen kunnen zulke prachtige interessante verhalen, met tabellen, onderzoeken en cijfers hebben, maar heeft de persoon het echt bij het goede eind of zou er meer aan de hand zijn? Nieuwsgierig zijn is de sleutel.

Waar word ik ziek van, van welk eten en waarvan niet?

Als je meer begrijpt over waarom er ziekte bestaat, dan zul je begrijpen dat er veel meer factoren zijn dan alleen maar slechte voeding. Feit is ook dat als jij goed in je vel zit en leeft naar je gevoel en dat wat jou gelukkig maakt en je hebt nog eens weinig trauma’s en onverwerkte pijn en je weet je gevoel en emotie te uiten, dan is jouw hele lichaam dichtbij het volmaakt functioneren en zal hij niet zo snel van slag zijn door een keertje de verkeerde E,s of een bespoten appel te eten. Jouw immuunsysteem zal dan namelijk goed in orde zijn en je lichaam en geest functioneren dan ook in vertrouwen en kunnen letterlijk wel tegen een stootje.

Heb je te maken met tegenovergestelde factoren, zoals je moeilijk kunnen uiten, voor jezelf opkomen, je bent veelal afhankelijk van wat anderen vinden, je hebt een sombere kijk en ziet eerder beren op de weg en je hebt ook nog eens last van oude onverwerkte trauma’s en pijn, dan zul je des te gevoeliger zijn voor slecht eten. Je mindset en je geestelijke staat van zijn hebben dus een grote invloed op ziek worden en de verkeerde voeding kan dus de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Als je daarnaast kritischer en bewuster eet, dan zal je ook minder geneigd zijn bijvoorbeeld vlees of eieren te pakken die bijvoorbeeld besmet zijn, enz. Intuïtief zul je kiezen voor voedsel dat goed voelt en dus beter voor je is.

Ik heb toch geen tijd om elke dag veel tijd en aandacht aan het eten te besteden?

Tja, dat is een vraag die voor velen geldt, want wie heeft er niet een druk leven waarbij het eten er ook nog even bij gedaan moet worden? Nu kunnen we over het begrip tijd een leuke analyse doen. Tijd is iets wat hier op de aarde bij verschillende culturen een andere betekenis heeft. Hier in het Westen moeten we zoveel mogelijk doen in korte tijd, terwijl elders in de wereld, vaak in de warmere gebieden, we meer tranquilo leven en de tijd voor genieten van het eten er veel meer is.

Nu kun je jezelf de volgende vraag stellen: Wil jij genieten? Geniet je nu? Wil jij daar je best voor doen? Wat zou het je kunnen opleveren? Als je er geen tijd en energie in wilt stoppen dan zul je er ook geen voldoening en geniet energieën voor terug krijgen. Om veel te bereiken in weinig tijd en effectief hier in te zijn zul je energie nodig hebben.

En een volgende vraag is: Wat geeft je energie? De dingen die je met plezier doet? Ja, natuurlijk. Als we het eten bereiden nu weer eens als iets fijns en leuks beschouwen in plaats van een must, dan hebben we al heel veel energie bespaard en energie gekregen. Waar je aandacht aan geeft dat groeit uiteindelijk ook. Als je anders met je voeding wilt omgaan of gezonder wilt gaan eten, dan zul je er eerst energie in moeten stoppen wil het effect gaan opleveren. Je zult steeds meer alternatieven vinden om lekkere en gemakkelijke gerechten te maken of plezier te krijgen in het voorbereiden van eten.

Je mag best weten dat ik soms ’s avonds het niet kan laten om heerlijke chocolade te maken. Ik maak dan een grotere hoeveelheid en doe ze in ijsklont-vormpjes, zodat ik de komende weken altijd een lekker gezond chocolaatje op voorraad in de koelkast heb. En mijn lief ? Die geniet mee tijdens mijn keuken-uitspattingen en het opeten ervan.

Waarom zijn er zoveel allergieën?

Allereerst is het immuunsysteem van de mensen de laatste decennia ernstig verzwakt, zeker bjj de mensen die in de Westerse wereld leven en die erg afhankelijk zijn geworden van artsen, medicijnen en veel gemanipuleerd voedsel eten met toegevoegde E’s en hulp -en smaakstoffen.

Mag ik een stevige stelling neerzetten? ‘Afhankelijkheid maakt je zwak of zwakker.’ Dat is heel wat niet om te horen, toch weet ik dat de meesten van jullie het diep in hun hart toch begrijpen. Je immuunsysteem heeft dus daarnaast veel te maken met je geestelijke staat. Ben ik opgewassen tegen van alles en nog wat? Als je voelt dat je hier een sterke ja op kunt antwoorden dan zul je over het algemeen ook minder last hebben van allergieën.

Nu het volgende; vele zielen die in deze tijd geboren zijn, waarin er en grote omslag plaatsvindt van onbewust naar bewust zijn, zijn zeer gevoelig (en ook hoogbegaafd) en moeten vaak wennen aan de harde wereld. Toch zul je een manier moeten vinden om je opgewassen te weten tegen wat dan ook en moeten leren voor jezelf te leren kiezen. Hoe sterker je je voelt, hoe meer je tegen een beetje verkeerde voeding kunt.

Nu is er nog een andere factor en dat is dat er in de tijd die achter ons ligt veel is gekloot aan ons oorspronkelijk voedsel. Genetische manipulatie dus! De oorspronkelijke verhoudingen van een gewas en de kracht en de van nature volmaakte eigenschappen zijn niet of nauwelijks meer aanwezig bij bepaalde gewassen. Als we weten dat het lichaam zich spiegelt aan zijn omgeving en aan het voedsel wat het binnenkrijgt, wat zou het lichaam dan voor signaal kunnen afgeven bij genetisch gemanipuleerd voedsel? Allergische reacties. De glutenallergie bijvoorbeeld is een allergie die is ontstaan doordat het glutengehalte in graan te hoog is in vergelijking met het oorspronkelijk graan.Mensen moesten eens weten dat alles wat gecreëerd is aan voeding van oorsprong goddelijke verhoudingen heeft van stofjes, van vorm, goddelijke voedingswaarde heeft, uitgebalanceerd is en derhalve direct herkenbaar en opneembaar is door het lichaam.Wanneer ons lichaam de voeding niet of minder herkent als goede oorspronkelijke voeding, dan zal ons lichaam hierop gaan reageren in de vorm van bijvoorbeeld allergieën.

Nu is er nog een andere invloedsfactor en dat zijn de gedachten door het collectief waar we allemaal aan onderhevig zijn, maar waar we ons wel bewust van kunnen losmaken. Iedereen spreekt tegenwoordig dus ‘heel veel’ over de glutenintolerantie, dus zijn mensen al bij voorbaat bang dat ze er misschien ook last van kunnen gaan krijgen. Wat zou er dan kunnen gebeuren, zou je het niet eerder aantrekken door de angst die je in jezelf activeert? Je mindset is dus weer van belang. Ben je erg gevoelig voor gluten dan kun je natuurlijk brood en producten met gluten mijden en kun je daarnaast jezelf herprogrammeren door je lichaam toe te spreken dat het best een beetje gluten kan verwerken.

En natuurlijk dien je zoveel mogelijk de focus te houden op oorspronkelijk, dus ongemanipuleerd voedsel.

In hoeverre is ziekte de oorzaak van verkeerde voeding?

In de meeste gevallen spelen er meerdere oorzaken bij ziekte en komt de hoofdoorzaak door onverwerkte trauma’s en/of pijn. Als deze onverwerkte energieën nu heel erg lang opgeslagen zijn in je lichaam, zelfs in bepaalde organen die symbool staan voor bepaalde klachten, dan is verkeerde of zelfs giftige voeding de trigger, noem het, het duwtje in de richting die verergering van de klachten veroorzaakt. Je moet wel heel veel en heel slecht eten wil je er echt heel ziek van worden.

Slecht eten wordt gevormd door voedsel dat genetisch is gemanipuleerd, geraffineerde suikers, geharde vetten en giftige toevoegingen aan voedsel, de zogenaamde verkeerde E’s

Het boek ‘Anders ziek in de Nieuwe Tijd’ geeft een helder beeld wat de oorzaak is van een ziekte of klacht en geeft ook inzicht in hoe je beter kan worden.

Ik kan de drang om te snoepen niet beheersen, hoe komt dat?

Gezond leven, je gezond voelen, gezonde gedachten hebben en ook het eten van gezonde voeding gaan allemaal samen en zijn van een hogere trilling. Je voelt je dan lichter, vrijer en energieker. De drang om te snoepen heeft vaak als oorzaak het ervaren van liefdeloosheid, niet tot je recht kunnen komen en het hebben van weinig eigenwaarde. De zoetigheid die vaak samen gaat met snoepen is even dat vullertje, dat stootje energie die je lijf krijgt bij het eten ervan, tot de bekende suikerdip zijn entree doet en je weer opnieuw de snoepbehoefte krijgt.Als je natuurlijke suikers gebruikt, zoals agave siroop, dadels of stevia dan kan allereerst het lijf dit beter opnemen, omdat het natuurlijk is en de suikerdip dus minder snel zijn entree zal doen. Ook de behoefte aan zwaar en vet eten is vaak het opvullen van een gemis aan liefde, dan bedoel ik echte liefde.

De drang tot snoepen kan zich ook voordoen als je juist heel intensief aan jezelf aan het werken bent en er dus in een periode veel nare oude energie vrijkomt, bijvoorbeeld; Ik voel me niet sterk en goed genoeg, ik kan het niet aan, ze houden toch niet van me, enz.Het is van belang je bewust te zijn van de gedachten en de energieën die vrijkomen en ze dan los te laten en vervolgens kun je jezelf met nieuwe opbouwende gedachten herprogrammeren.

Bij sterke gedachtepatronen zul je dus langer en intenser bezig zijn. Wees lief voor jezelf en weet dat je de neiging kunt hebben dan meer te snoepen en wees niet ‘te’ streng voor jezelf en zorg dat je gezonde en lekkere alternatieven op voorraad hebt. De lekkere rauwe taarten of gezondere muffins zijn bijvoorbeeld een gezond en lekker alternatief.

Ik voel me soms zo zwak wanneer ik geen vlees eet, hoe komt dat?

Vlees is van een lager trilling en heeft een sterke geaarde energie in zich. Dat is ook de kracht die vlees in zich heeft en voor velen voelt dit fijn en lekker om binnen te krijgen. Je zou jezelf eens af kunnen vragen hoe je geestesstaat is zonder vlees: Voel jij je opgewassen tegen alles wat er in je omgeving gebeurt?

Voel jij je thuis op de aarde en kun je goed je grenzen aangeven? Als je voornamelijk nee antwoord op deze vragen, dan zou je als je wilt je geestkracht en je gevoel van opgewassen zijn eens kunnen onderzoeken en versterken. De afhankelijkheid naar vlees zal uiteindelijk aanzienlijk minder worden. En vergeet niet de collectieve gedachten van; vlees maakt me sterk, maak je dus ook los van deze collectieve overtuiging wil je sterk en onafhankelijk zijn ook als je een keertje geen vlees eet.

Krijg ik wel genoeg voedingstoffen en verschillende vitamines binnen ?

Hoe zou je dit nu voor jezelf kunnen onderzoeken? Door in communicatie te gaan met je lijf die precies aangeeft wat je nodig hebt en dor gehoor te geven aan de impulsen van je lichaam.

We zijn tegenwoordig alleen zo vertroebeld door de impulsen van buitenaf waar we liever naar luisteren en dat we het zelf niet meer weten en angst krijgen voor tekorten en we massaal aan de superfoods of vitaminepillen gaan. Angst is een emotie die sterk inwerkt op het lichaam en dus ook invloed heeft op je hele vitaminehuishouding van je lijf. Natuurlijk zit er in voedsel wat genetisch gemanipuleerd en snel is opgekweekt in kassen vaak weinig voeding, evenals de plofkippen of de opgepompte vleeskoeien, maar….wederom is je geeststaat hier weer van grote invloed.

Als je zorgt voor genoeg geestelijke voedingsstoffen, dus elke dag plezier hebben en jezelf tot volle bloei laat komen, dan heeft dit ook effect aan wat je opneemt aan voedingsstoffen. Als je bijvoorbeeld het leven zat bent en je niet opgewassen voelt in deze harde wereld, dan zal je lijf meer moeite hebben om die vitamines die er in voeding zitten op te nemen. Je kunt natuurlijk wel zorgen voor extra noten en zaden waarvan je voelt en weet dat er weinig tot niet aan geknoeid is als je lichaam daarom vraagt. Maar je bovenmatig volstoppen met superfoods is niet nodig. Beter is het te werken aan je staat van zijn en plezier te hebben in de bereiding van heerlijke voeding voor jezelf of met anderen.

Wist je dat de intentie van de bereider van voeding

voor 75% van invloed is op de voedingswaarde !

Zijn al die superfood producten echt wel zo goed?

Een aantal er van zoals de zaden chia zaad, hennepzaad en de meer herkenbare superfoods kunnen een lekkere en extra aanvulling zijn. Maar met name de poeders waar zo lovend over wordt gesproken is naar mijn mening zwaar overschat. Je kunt dan beter af en toe kokoswater of kokosvlees eten, dan deze superfood als je een booster wilt.

In welke voeding zitten nu echt de meeste voedingsstoffen?

Oorspronkelijk, rauw en plantaardig voedsel en gerechten die met heel veel liefde en aandacht zijn klaargemaakt. In een periode waar mijn lief erg moest aansterken wilde hij alleen maar thuis eten, zijn hele lijf en wezen schreeuwde om voeding dat met liefde was bereid. Als we dan wel eens buiten de deur aten en het was liefdeloos bereid, ondanks de verse ingrediënten, dan had mijn lief zelfs kokhalsneigingen. Zijn lichaam kon de liefdeloosheid niet verdragen die duidelijk in de energie van het voedsel zat. We onderschatten vaak hoe belangrijk liefde is in alles. Liefde is tijd en aandacht! Alles moet tegenwoordig vlug en snel en we voelen ons futlozer en vermoeider dan ooit, hoe zou dat nu komen?

Ik vind eten zo ingewikkeld worden en waarom zie ik door de bomen het bos niet meer?

Ik geef toe het wordt er niet gemakkelijker op, iedereen vindt wel iets over voeding en ga dan zelf maar eens iets vinden. In de stilte terug naar jezelf is de manier om naar jouw goede gevoel het antwoord te vinden. De praktijk zal uiteindelijk steeds meer gaan uitwijzen dat je je gezonder en fitter voelt, ook na het loslaten van goed bedoelde adviezen die voor jouw niet goed voelen.

Terug naar de eenvoud begint met willen en je er op richten. Durven er een andere mening op na te houden in vergelijking met de mensen om je heen. Jij voelt en weet als beste waar je lijf en jouw wezen behoefte aan heeft en dat kan dus voor iedereen verschillend zijn. Je eigen pad volgen geeft een goed, sterk en onafhankelijk gevoel. En je vitaliteit zal toenemen, je hebt meer vertrouwen en daardoor ben je ook meer ontspannen wat de spijsvertering alleen maar ten goede zal komen.

Waarom ben ik ineens zwaarder en val ik niet af, ondanks voldoende beweging en gezond eten?

Ja, dat is een leuke en interessante vraag. De belangrijkste vraag hierbij is: Zouden er naast bewegen en de juiste voeding andere factoren invloed hebben op je gewicht en figuur? Ik zeg ja, geestelijke opslag. Klinkt dat even gek, ik zal het je uitleggen. Wel eens gehoord van de zwangerschapskilo’s, mensen die na een zwangerschap er alles aan doen om weer op hun gewicht te komen en hun figuur terug te krijgen van voor de bevalling en wat moeten ze daar een inzet voor doen met weinig resultaat.

Wat is nu ‘de motor’ van ons hele fysiek lichaam? Seks. Ja, seks. Als de seksuele energie goed stroomt, of je nu in je eentje geniet of met een lieve partner, dan is dit de levensenergie voor het goed functioneren van je hele lichaam en ook je geestelijke lichaam.

Veel mensen hebben op seksueel vlak trauma’s opgelopen in de tijden die achter ze ligt. Dat kan in dit leven zijn of zelfs in vorige levens, er is dus veel onverwerkte pijn. Vaak is dit ook te erg om te voelen en wordt dit ver weg in een kluis weggestopt, totdat er bij een zwangerschap en bevalling de seksuele organen, door de enorme verandering die ze doormaken, dermate in beweging worden gezet, waarbij er dus heel veel ellende aan de oppervlakte wordt gebracht.

Meestal zijn mensen zich hier niet van bewust en focussen ze zich op voeding en beweging en vergeten dit onderdeel. Wat dacht je van de misselijkheid die zich vaak voordoet tijdens de eerste maanden van de zwangerschap? Die misselijkheid komt door het vrijkomen van oude nare energieën. Het pure zuivere wezentje die zich in het lichaam wil nestelen, straalt een sterke zuivere lichtenergie uit en brengt al het nare en oude aan de oppervlakte, zodat het losgelaten kan worden en er een schonere ruimte voor het kind is.

Veel seksuele ervaringen zijn ook liefdeloos geweest bij mensen, ik bedoel daarmee dat er geen respect en waardering is voor de persoon waarmee wordt gevreeën, maar dat het puur lichamelijk genot is en je als wegwerpartikel weer net zo gemakkelijk wordt ingewisseld voor een ander met een lekker lijf. Dit doet pijn en wordt opgeslagen in je onderbewuste en zal zich een keer willen laten horen. Daarmee zet ik gelijk een statement neer dat liefdeloze seks, welke ook in tantragroepen veel plaats vindt, waar vaak de intenties niet zuiver zijn, zorgt voor opbouw van een trauma en pijn.

Als de nare energieën op seksueel vlak van pijn niet erkend en geleefd worden, dan zul je ondanks veel sporten en goede voeding zwaarder blijven. Deze energieën slaan zich op in vocht of vet in je lijf op plekken als buik, heupen en billen. Ook als je de verkeerde vetten eet worden ze daar opgeslagen. Ook mannen kunnen last hebben van seksuele energie die niet stroomt en die zich op slaat, zie de dikke buiken die er op latere leeftijd vaak ontstaan. Aandacht geven aan je seksualiteit, het leven en bewust loslaten van nare energie en jezelf weer bevrijd weten in het genieten van seksualiteit zijn grootse stappen die uiteindelijk hun effect in de stof laten zien.

Een andere veel voorkomende oorzaak in deze tijd is het onveilige en angstige gevoel die mensen vaak onbewust hebben. Ze voelen zich niet veilig in deze wereld waar zowel goed en kwaad een rol speelt en voelen zich niet opgewassen tegen het kwaad. Een gevolg is dat vaak onbewust er een signaal wordt afgegeven aan het lichaam van het willen hebben van bescherming, het lichaam maakt dan letterlijk in de stof die beschermingslaag aan wat zorgt voor die overtollige kilo’s. Door de oorzaak aan te pakken van het onveilige gevoel en te werken aan je krachtig en opgewassen voelen en dit in de praktijk te brengen zul je uiteindelijk weer komen op jouw ideale gewicht.

Hoe krijg ik antwoorden via mijn gevoel?

Mag je daar een heel kort antwoord op geven? Door je er op te richten en het voor mogelijk te houden dat je een heel goed ontwikkeld gevoel hebt. Zoals je ook als kind feilloos aanvoelde wat fijn is en goed voelt en wat niet. Daarnaast zul je moeten loslaten wat je allemaal is aangepraat of je je zelf hebt laten aanpraten om weer onafhankelijk te leren voelen. Neem van mij een ding aan, het voelt heerlijk !

 

graan-versie-7

 

2.vraag-stellen-IMG_2883

 

graan-versie-7

MAG IK JULLIE DAN IETS VRAGEN ? 

 

* Ben jij er al aan toe je los te maken van alle meningen en adviezen van buitenaf of voelt het wel veilig een pasklaar dieet te krijgen van een ‘voedingsdeskundige?’

* Zou je zelf het antwoord willen leren vinden welke voeding goed voelt en bij jou past ?

* Ben je echt nieuwsgierig hoe het werkelijk zit met voeding?

* Wil jij je niet meer schuldig voelen als je iets verkeerd eet?

* Wil jij weer leren genieten van eten en de bereiding ?

graan-versie-7

 

3.antwoord-IMG_2889

 

graan-versie-7

WAT LEVERT HET OP ?

 

* Zelf weer het antwoord leren vinden in je gevoel geeft je een enorme booster aan zelfvertrouwen en geloof in eigen kracht en weten.

* Een gevoel van onafhankelijkheid en innerlijke rust, ondanks de onrust die soms buiten je aanwezig is.

* Je laat je niet zo snel meer voor de gek houden, omdat je gevoelsvermogen is verscherpt en je onderscheidingsvermogen is toegenomen.

* Begrip en liefde voor jezelf door de oorzaken van je eetpatroon en gedrag van binnen te voelen.

* Het vermogen om te genieten van eten en de bereiding ervan.

* Op je volmaakte gewicht komen.

* Inzichten krijgen die vanuit het gevoel komen.

* Een gezond lichaam en een gezonde geest.

* Jezelf het gelukshormoon geven door te werken aan je bewustwording en je mindset.

 

graan-versie-7

Voelen en weten vanuit eigen ervaring in de praktijk.