Geestelijke voeding

42. galopHeeft iemand van jullie wel eens stil gestaan dat er ook zoiets bestaat als geestelijke voeding?

In een tijd als deze, waarbij de detox workshops en sapkuren je om de oren vliegen, is er maar een vraag die mij elke keer weer te binnen schiet:

Heb je weleens nagedacht of naast stoffelijke voeding jouw geestelijke voeding je vervult en je een goed gevoel geeft?

Iedere dag word je geestelijk gevoed door je woonomgeving, je werk, de mensen om je heen, je collega’s en je familie en niet te vergeten door internet en de media. Naast de stoffelijke voeding die je voorziet van brandstof is geestelijke voeding dus een even zo belangrijke brandstof.

Gaat je motortje sneller lopen bij het idee dat je morgen weer naar je werk mag?

Gaat je motortje sneller lopen bij het idee dat je volgende week je familie
op bezoek krijgt?

Heb je zin om ’s avonds na een lange dag thuis te cocoonen of ben je graag
vaak weg van huis ?

Geven je kinderen je energie of zijn ze een aanslag op je motortje ?

Voel je je opgeladen en ontspannen bij het samen zijn met je partner?

Veel mensen zijn gewoontedieren en zodra iets een trend wordt nemen ze dit vaak klakkeloos over zonder er verder dieper over na te denken in hoeverre het iets voor henzelf kan betekenen. De eerste gedachte die vaak opkomt is wat de meerderheid vertegenwoordigd zal wel goed zijn. Kritisch zijn en op zelfonderzoek uitgaan of een detox week voor jezelf wel zoveel voordelen heeft, gebeurt naar mijn gevoel te weinig.

Weinig mensen zijn zich nog maar bewust van andere vormen om je lichaam te schonen om bijvoorbeeld vermoeidheid of overgewicht aan te pakken en die op de langere termijn ook hun vruchten blijvend afwerpen.

Een blik op hoe je leven is ingericht en te onderzoeken of de dingen die je doet je energie kosten of geven is de belangrijkste bron om structureel, dus op lange termijn iets aan je leven te veranderen, want door te kiezen wat goed voelt voor jou zul je veel meer energie krijgen.

Daarnaast is een gezond eetpatroon en een gezonde levensstijl belangrijk. Wil je werkelijk iets aan een langdurig vermoeidheid- en lusteloosheidgevoel doen, dan zijn korte ‘ontgiftingsweken/detox weken’ met daarbij wat yoga niet effectief op de lange termijn.
De oefeningen en de houdingen bij Yoga kunnen voor een goede souplesse van je lijf en spieren zorgen, maar is vaak gericht op het beheersen van de geest en de emotie. Vele mensen zouden veel meer baat hebben om lang weggestopte en onderdrukte emoties eens goed te uiten, dit zorgt voor een ware opruiming en stroming van de levensenergie.

Velen zijn zich nog niet bewust van wat niet geleefde emoties en gevoelens doen met je stoffelijk lijf. Ze laten zich zien als donkere energie ergens in je lijf. Wanneer een energie of emotie wil stromen en langdurig wordt tegengehouden door beheersing en/of onderdrukking, dan zal de energie zich steeds meer gaan nestelen en zich gaan ophopen op een plek in het lichaam waar die mee resoneert. Opgekropte, onverwerkte, seksuele gevoelens hopen zich bijvoorbeeld op in je seksuele gebied. Op den duur krijg je dan ook klachten als je niet luistert naar de signalen die je lichaam regelmatig afgeeft.

Weer leren luisteren naar je lichaamssignalen en het uiten van die ‘gevoelens’ die geleefd willen worden, is een zegen voor je lichaam en de beste detox die er maar is. Als je dit je leven lang blijft doen, dan zal de kans op ziekte vroegtijdig in de kiem worden gesmoord.

Zelfs een sombere kijk en zorgen doen de cijfers op de weegschaal stijgen. Geloof het of niet! Als je dus naast heerlijke gezonde voeding ook nog eens de verantwoordelijkheid neemt voor je geestelijke gezondheid, dan houd je je lichaam optimaal schoon en zul je je ‘echt’ een stuk opgeluchter, lichter, vrijer en schoner voelen.

Marjon van Vliet

Tags: , , , , ,

Leave a Reply