Lokaal voedsel?

sojaplantagesVoeding is een hot issue, vele mensen komen al tot de conclusie dat er iets grondig mis is met onze voedselvoorziening. We zijn soms nog erg goedgelovig en denken dat de grote voedselbazen het goed met ons voor hebben als bewoners van moeder aarde, maar dat er vaak heel andere motieven ten grondslag liggen aan onze voedselvoorziening begint heel langzaam een beetje door te dringen. De wil is groot bij mensen die voorop lopen om er achter te komen wat werkelijk voedzaam is en van mensen die onraad ruiken bij de huidige voedselvoorziening. Vele films zijn er al uitgebracht over de manier waarop wij op dit moment in deze tijd aan ons voedsel komen, echter velen hebben de gordijnen nog dicht en langzaam gaan ze nu beetje bij beetje open.

We houden het soms niet voor mogelijk dat er mensen zijn die andere mensen laten sterven om zelf winst te maken door middel van het verbouwen van voedsel wat weer wordt geëxporteerd naar de rijkere Westerse landen. Ik heb het hier bijvoorbeeld over de Keniaanse peulen. Waarom moeten wij zo nodig peulen eten in de winter? Wij hebben het ons laten aansmeren en wijsmaken door met name commerciële bedrijven, dat we zo lekker en gevarieerd mogelijk moeten eten. Restaurants, horeca ondernemers en de supermarktketens bieden het graag aan, omdat wij niet genoeg kunnen krijgen van de duizenden recepten en mogelijkheden om een maaltijd te maken. Waarom willen we zoveel en kunnen we niet meer genieten van wat de aarde ons biedt in het seizoen? Het zit een beetje in de aard van de mensen, groter, beter en meer te willen. De volgende vraag zou kunnen zijn, is het wel beter? Zijn die ingevlogen Keniaanse peulen beter?

Als mensen hun gevoel wagenwijd open zouden hebben, zouden ze al een seintje krijgen van hun gevoel als ze voor het schap staan. ‘Hmm, nee dit voelt niet goed, ik ga voor de winterpostelein of de rode biet.’ Mensen zijn zo afgesloten van hun gevoel en vinden alles maar vanzelfsprekend. Ze hebben letterlijk de macht en kennis buiten henzelf gelegd, terwijl je gevoel het antwoord op alles geeft. Het lijkt of het geweten daarmee ook is afgenomen.

Het wordt ook steeds meer onzichtbaar door de stortvloed aan informatie die we over ons heen krijgen zodat we door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Een groot HEEELP! zou hier van toepassing zijn.

Angst speelt een rol en mensen geloven er bijna niet meer in dat ze toch heel goed weten wat goed is voor henzelf. Ik zeg het maar weer eens, de voedingsdeskundige die via het verstand, dus mentaal informatie in zijn hoofdje heeft gestampt en die voor jou bepaalt wat goed voor je is om te eten!

Als iedereen eens wist dat je via je gevoel met al wat leeft kunt communiceren door je er op af te stemmen. Dat waar je een vraag over hebt daar richt je je op en je laat het stil zijn in jezelf vervolgens laat je de woorden gewoon als vanzelf opkomen.

Door het enorme denkpatroon waar mensen in zitten is het voor sommigen flink oefenen om het gevoel weer in henzelf te kunnen horen. Vaak moet het gedachtepatroon doorbroken worden om weer bij je gevoel te kunnen.

Als je bij wijze van spreken met dat pakje Keniaanse peultjes in je hand je gevoel open hebt en je vraagt of dit bijvoorbeeld op een zuivere manier is verkregen, dan zal je gevoel onherroepelijk nee antwoorden.

Iets waar ik het nog niet eerder heel duidelijk over heb gehad is de invloed van de intentie waarmee voedsel wordt bereid en geteeld en zelfs wordt uitgeserveerd. Elke handeling van een mens heeft invloed op de voedingswaarde. Laat ik het jullie nog wat verduidelijken door middel van een voorbeeld.

Je ontmoet iemand en die geeft jou een hand, neem Kadhafi om het actueel te houden, wat voel je dan als je het even voor je haalt, wat is de intentie van deze man? Nou dat hoef ik je niet te vertellen, je zou de neiging hebben om gelijk je handen te wassen.

Neem nu Lady Di, stel je voor hoe zij jou een hand geeft, wat voel je daarbij? Warm, is het niet? Fijn, aangenaam en liefdevol.

Als iemand nu peulen teelt in Afrika en water aftapt van een belangrijke rivier om zijn gewassen mee te besproeien, waardoor de lager gelegen woongemeenschappen te weinig water meer krijgen om van te leven, wat heeft die peul dan voor een voedingsenergie in zich? Je zou hem toch gelijk weer uitspugen! En aan deze vorm van voedselvoorziening doen de grote supermarktketens gewoon mee!

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de sojaplantages in Brazilië. Bestaande volken en bewoners worden van hun land verdreven, omdat er zonodig soja verbouwd moet gaan worden. Deze soja is voor het grootste deel ook nog eens bestemd als dierenvoer voor de vleesindustrie!

Het is werkelijk ernstig en wij maar denken dat de World Health Organization en de Voedsel en Waren Autoriteit het goed met ons voorhebben? Het zijn allemaal persoonlijke belangen, macht, geld en aanzien. Mensen afhankelijk maken en aan ze verdienen.

Als je de energie zou kunnen zien van een Keniaanse peul en van een Hollandse peul die in de zomer is opgegroeid zou je versteld staan. Ik zal je zeggen dat de Keniaanse peul donker kleurt en er bijna geen licht vanaf straalt, terwijl de Hollandse versgeplukte peul een enorm lichtveld om zich heen heeft. Via de kirlian fotografie is dit mooi zichtbaar.

Je zou voor de grap eens in de supermarkt op de groenten- en fruitafdeling moeten kijken naar het etiket, afkomstig uit: …. Ik heb het laatst eens goed bekeken;

Paprika’s uit Spanje, peulen uit Kenia, koriander uit Egypte enz. enz.

Lokale groenten en fruit is het toverwoord, als iedereen zich daar nu eens op zou richten. Dat betekent nu in maart, witlof, vele heerlijke koolsoorten, rode bessen, appels, en winterwortels. En je gewoon verheugen op de zomer, die nog vele andere heerlijke groenten en fruit brengt. Wat zouden wij ons dan al zoveel vitaler en energieker gaan voelen.

Marjon

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply