Archief Columns

Het antwoord vanuit jezelf

woensdag, november 26th, 2014

44.aapjeWaarom laten we ons zo graag vertellen wat goed voor ons is? Waarom durven we niet meer te vertrouwen op ons gevoel die precies aangeeft wat voor voedsel we nodig hebben? Uiteindelijk kunnen we voor alles ons gevoel raadplegen, die precies aangeeft wat goed voor jou is. Eén conclusie die we kunnen trekken is dat we afhankelijk zijn geworden van anderen en er vanuit gaan dat een ander altijd het beste met ons voor heeft! We komen er vaak langzaam door schade en schande achter dat veel niet is wat het lijkt.

De voedselindustrie, want het is inmiddels een industrie, is er een waar je goed geld mee kunt verdienen. Dit geldt voor de grote namen zoals Unilever, maar ook voor de hype die we superfoods noemen. Met wetenschappelijke bewijzen en testen proberen diegene die zich met gezond eten bezighouden ons ervan te overtuigen dat je al die speciale superfoods toch echt nodig hebt als aanvulling op je dagelijkse eten en dan heb ik het hier ook over vitaminepillen en preparaten. (more…)

Geestelijke voeding

maandag, september 29th, 2014

42. galopHeeft iemand van jullie wel eens stil gestaan dat er ook zoiets bestaat als geestelijke voeding?

In een tijd als deze, waarbij de detox workshops en sapkuren je om de oren vliegen, is er maar een vraag die mij elke keer weer te binnen schiet:

Heb je weleens nagedacht of naast stoffelijke voeding jouw geestelijke voeding je vervult en je een goed gevoel geeft?

Iedere dag word je geestelijk gevoed door je woonomgeving, je werk, de mensen om je heen, je collega’s en je familie en niet te vergeten door internet en de media. Naast de stoffelijke voeding die je voorziet van brandstof is geestelijke voeding dus een even zo belangrijke brandstof. (more…)

Is voeding een trend?

donderdag, augustus 28th, 2014

40.revolutie.bJa, een trend die zijn weerga niet kent. De aandacht voor ons voedsel zal alleen maar groter en groter worden, totdat het uitgroeit tot een beweging waar je in mee wil. Al zou je niet willen, je zult wel moeten.

Wil je nog gezond blijven en je goed blijven voelen, dan zul je je moeten verdiepen in voeding. Onze eerste levensbehoefte voeding is in gevaar. Niet alleen door het aanbod van verkeerde, lees bewerkte gemanipuleerde voeding met allerlei kunstmatige toevoegingen, maar ook doordat mensen nagenoeg niet meer bij hun gevoel zijn om de ernst en noodzaak te zien van ware voeding. (more…)

Verse groente + superfood ?

dinsdag, juli 15th, 2014

38.groentetuin1Word je af en toe niet helemaal gek van alle adviezen op voedingsgebied en van wat je wel en niet moet eten? Toch zijn er veel mensen die luisteren naar al die adviezen zonder hun gevoel te gebruiken en zij zien uiteindelijk door de bomen het bos niet meer. Verwarring en te fobisch en gestrest met eten omgaan zijn het gevolg. Eten moet toch iets fijns zijn, iets om van te genieten?!

Genieten we nog wel als we zo bezig zijn met calorieën tellen, of we alle vitaminen en stofjes wel binnen krijgen en ze maar aanvullen met allerlei pillen en ‘superfoods?’ Ja, ‘superfoods,’ wie heeft dit ooit bedacht ? De mensen die er geld mee willen verdienen? Reken maar van yes. (more…)

Vilcabamba

dinsdag, oktober 29th, 2013

 

Het is al even geleden dat ik jullie iets heb laten horen, mijn hoofd zat en zit letterlijk in de wolken van Vilcabamaba in Ecuador. Voor mij weer mooie ervaringen die tot inzicht leiden.

Wat is er met Vilcabamba aan de hand? Een heleboel! Vilcabamba ligt in een land wat als een van de eersten in de wereld een halt heeft geroepen tegen genetisch gemanipuleerd voedsel door een wet in te stellen die verplicht stelt dat genetisch gemanipuleerde ingrediënten op het etiket van voedselproducten moet staan. BRAVO! (more…)

De zon als voeding

dinsdag, juli 16th, 2013

Afgelopen week was het heerlijk warm weer en deze week weer! Wat zou dat nu kunnen zeggen over ons voedingspatroon? Een heleboel. Heb je ooit wel eens stil gestaan bij het feit dat je in de zomer of als je ergens bent op een plek waar het lekker warm weer is je minder behoefte hebt aan eten? Heb je je wel eens afgevraagd waarom je dan minder trek hebt in eten of in ieder geval meer trek hebt in lichter eten? (more…)

Weerstand

maandag, juli 1st, 2013

Weerstand tegen ziekte door goede voeding is één, maar wat speelt nog meer een belangrijke rol?

Een goede geestelijke en lichamelijke weerstand hebben tegen van alles in deze wereld is een must om te overleven. Ik zeg overleven, want als je je mee laat voeren in de onrust die er op dit moment in de wereld heerst dan ben je, mag ik het zeggen, verloren. Mensen die in hun denken blijven steken en niet durven te vertrouwen op hun gevoel hebben het moeilijk. In je denken zitten betekent vooral aangesloten zijn op angst die in grote mate heerst in deze tijd. Angst voor tekorten, je baan, ziekte, je huis en angst voor conflict door je te uiten.

Op je gevoel aangesloten zijn daarentegen betekent vooral rust, vertrouwen en meer begrip op een dieper niveau waarom alles is zoals het is. (more…)

Monsanto

vrijdag, mei 24th, 2013

Monsanto is een Amerikaans chemiebedrijf die gedurende de afgelopen 10 jaar honderden bedrijven heeft opgekocht die zaden produceren en zo grote macht en invloed heeft op de voedselvoor-ziening. Monsanto ontwikkelt genetisch gemanipuleerde zaden waar zij patent op krijgen en zij produceren giftige bestrijdingsmiddelen. 

Via de opgekochte zaad leverende bedrijven verkopen zij deze gemani-puleerde zaden aan boeren die door het patent op deze zaden aan allerlei controle en regels zijn gebonden. Elk jaar moeten de boeren bijvoorbeeld opnieuw weer zaden kopen, terwijl ze voorheen de zaden die voortkwamen uit hun gewassen weer konden gebruiken. Ook worden boeren op verschrikkelijke wijze geïntimideerd.

(more…)

Voelen is weten

vrijdag, mei 3rd, 2013

Wie gelooft alles wat hij of zij ziet? De meesten denken ‘what you see is what you get,’ maar is dat wel zo? Kunnen we niet beter zeggen ‘what you see is not always what you get!’ Waar wil ik naar toe met mijn verhaal? De energie en intentie leren voelen achter alles. Soms denk ik wel eens; blinden hebben één voordeel, ze worden niet misleid door de buitenkant. Hoewel de woorden soms ook heel mooi gezegd kunnen worden, terwijl er dan toch een andere energie achter schuil gaat dan de betekenis van de woorden zelf.

Waarom zijn we het verleerd om de energie achter alles te kunnen voelen? Vinden we het stiekem niet te erg om te voelen wat er werkelijk schuil gaat achter allerlei soorten gedrag of mooie praatjes? Zijn we niet al zo vaak teleurgesteld, maar willen we maar niet geloven dat er mensen of bedrijven zijn die het niet goed met ons voor hebben? (more…)

Dik zijn van opslag van energieën

vrijdag, april 12th, 2013

Heb je wel eens gehoord van opslag van niet geleefde energie in je lijf? Het is heel interessant om eens te bespreken waarom mensen dik zijn zonder dat dit maar iets te maken heeft met teveel of verkeerd eten. En is het soms niet heel ingewikkeld hoe sommige mensen op dit moment met hun voeding omgaan? Je zou er bijna nog een probleem bij kunnen krijgen, terwijl het de bedoeling is van ons voedsel te kunnen genieten! Maar wie kan er nog genieten van eten zonder zich zorgen te maken om welke voedingsstoffen je binnen krijgt? Alle adviezen om vitamine C, kalktabletten of ginseng voor de viriliteit te slikken, is dit nu allemaal wel echt nodig? Ik stel voor dat we eens verder kijken dan al die stofjes die we elke dag denken te moeten binnen krijgen. (more…)