Het antwoord vanuit jezelf

44.aapjeWaarom laten we ons zo graag vertellen wat goed voor ons is? Waarom durven we niet meer te vertrouwen op ons gevoel die precies aangeeft wat voor voedsel we nodig hebben? Uiteindelijk kunnen we voor alles ons gevoel raadplegen, die precies aangeeft wat goed voor jou is. Eén conclusie die we kunnen trekken is dat we afhankelijk zijn geworden van anderen en er vanuit gaan dat een ander altijd het beste met ons voor heeft! We komen er vaak langzaam door schade en schande achter dat veel niet is wat het lijkt.

De voedselindustrie, want het is inmiddels een industrie, is er een waar je goed geld mee kunt verdienen. Dit geldt voor de grote namen zoals Unilever, maar ook voor de hype die we superfoods noemen. Met wetenschappelijke bewijzen en testen proberen diegene die zich met gezond eten bezighouden ons ervan te overtuigen dat je al die speciale superfoods toch echt nodig hebt als aanvulling op je dagelijkse eten en dan heb ik het hier ook over vitaminepillen en preparaten. Er zouden te weinig voedingsstoffen in ons voedsel zitten, doordat de bodem waarop ons voedsel groeit, uitgeput is en te weinig mineralen bevat.
Voor een deel hebben ze een punt, door het eenzijdig bewerken en door het overbelasten van de bodem wordt de kwaliteit van de grond aangetast. Maar heeft dit nu een zodanig effect op de voedingswaarde van ons voedsel, dat we ons moeten gaan bijvoeden?

Natuurlijk hebben we een variatie nodig van bouwstoffen en vitamines voor ons lichaam, maar is er niet iets wat we over het hoofd zien? Wat zou een baby’tje nog meer laten groeien naast de melk? LIEFDE, ja van liefde groei je, dat is bij baby’tjes wel heel zichtbaar. Het kindje wordt gekoesterd, lekker tegen het lichaam van papa en mama gehouden, krijgt het alle aandacht om zich maar zo goed als mogelijk te voelen, met als gevolg groei. En wat voor een! Met grote sprongen maakt een kind in zijn beginjaren een enorme groeispurt, van baby naar peuter. En liefde zou ik graag willen vertalen naar tijd en aandacht.

Wie heeft er nog echte tijd en aandacht voor elkaar of voor zichzelf? We rennen en vliegen overal heen, zijn ons vaak niet meer bewust van wat we zelf fijn vinden en laten ons leiden door anderen. Totdat we lichamelijke klachten krijgen en ons lichaam signalen afgeeft om te stoppen waar we mee bezig zijn. Leren luisteren naar je gevoelsimpuls blijft voor velen lastig. Je wordt beïnvloed door de grote groep om je heen, je laat je dus door het collectief leiden naar plekken die voor jou wellicht helemaal niet passen of goed zijn. Je lichaam is een uiterst ingenieus, levend organisme die we moeten koesteren en verwennen met de juiste voeding, zoals dat bij baby’tjes gebeurt door de ouders als we nog afhankelijk zijn.
Goed voor jezelf zorgen en zelf je keuzes maken, dat geeft je vrijheid en precies dat te doen waar jij je goed bij voelt maakt je een krachtig en vitaal mens. Het komt er op neer dat je je durft los te maken van wat iedereen vindt en voor jezelf gaat voelen of de keuzes die anderen maken voor jou wel goed voelen.

Alles begint met nieuwsgierig te zijn en niet alles klakkeloos voor waar aan te nemen. Maak je los van alle gedachten en overtuigingen van anderen en richt daarna je gevoel op dat waar je een vraag over hebt. Breng je denken tot rust en zo kan het antwoord je te binnen floepen. Waar je je aandacht op richt groeit, dus hoe vaker je zelfstandig via het gevoel inzicht probeert te krijgen hoe gemakkelijker het zal gaan.
Ik wens je veel succes en mooie inzichten.

Marjon van Vliet

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply