Tamme kastanjes met tijmpuree

kastanjes2

Ingrediënten voor 1 persoon:

Puree: 2 aardappels, ± 1/3 cup amandelmelk, ± 1 dsp roomboter, 1 tbsp tijm, peper en zout, rozijnen naar behoefte toevoegen.

± 10 tamme kastanjes en een beetje roomboter.

Salade: 1 stronk witlof, halve fris zure appel naar behoefte.

Dressing: 1/8 cup extra vierge olijfolie, 1 tsp mosterd, ½ tsp honing/agave, peper en zout.

1. Schil de aardappels en snij ze in stukjes.

2. Doe de vers geplukte kastanjes in een bak met koud water. De kastanjes die blijven drijven kun je niet eten, deze zijn vaak hol en/of door beestjes aangevreten.

2. Kook vervolgens wat water en snij een kruisje boven in de kastanjes. Doe ze in het hete water en laat ze zo’n 3 minuten wellen. Haal de kastanjes uit het water en haal de schil eraf als ze nog warm zijn.

3. Zet water op voor de aardappels en de kastanjes en kook deze in ongeveer 18 min. gaar.

4. Giet de aardappels en de kastanjes af.

5. Maak de aardappels fijn met een stamper of mixer en voeg de amandelmelk, roomboter, tijm, peper, zout en rozijnen toe. Goed mengen met een pollepel tot het een mooie smeuïge puree wordt.

6. Snij een stukje van de stronk witlof en haal de blaadjes eraf en was deze.

7. Schil het halve appeltje en snij deze in stukjes.

8. Voeg de ingrediënten bij elkaar voor de dressing.

Bord opmaken:
9. Smeer een mooi rond schaaltje in met roomboter en doe de warme puree erin.
10. Keer het schaaltje met de puree om op het bord.

11. Zet de witlof blaadjes rondom in de puree in een mooie vorm.

12. Strooi de appel over de witlofblaadjes.

13. Maak een kuiltje midden in de puree en voeg de kastanjes toe.

* Roomboter kan ook vervangen worden door kokosboter.

kastanjes-bos2Wat is er fantastischer dan verse kastanjes te rapen in het bos om ze vervolgens heerlijk klaar te maken en op te eten. Tamme kastanjes die je in deze tijd van het jaar kunt vinden, hebben een fijne stekelharige schil, ze zijn zeer rijk aan koolhydraten en bevatten een bom aan vitamines.

Het vergt enig doorzettings-vermogen en handigheid om de vruchten uit de schil te halen, maar bij de boom vond ik perfect gereedschap, namelijk twee stokjes om ter plekke de kastanjes van de buitenste schil te ontdoen. Ik was superblij met deze vondst. Midden in het bos hebben de kastanjes zich kunnen spiegelen aan hun natuurlijke omgeving en zich gevuld met de energie van de natuur. Eerlijke, oorspronkelijke voeding, de smaak is zacht en zoet en smaakt puur het lekkerst vind ik.
Wist je dat je de kastanjes ook rauw kunt eten?

Tags: , , ,

Leave a Reply