Is voeding een trend?

40.revolutie.bJa, een trend die zijn weerga niet kent. De aandacht voor ons voedsel zal alleen maar groter en groter worden, totdat het uitgroeit tot een beweging waar je in mee wil. Al zou je niet willen, je zult wel moeten.

Wil je nog gezond blijven en je goed blijven voelen, dan zul je je moeten verdiepen in voeding. Onze eerste levensbehoefte voeding is in gevaar. Niet alleen door het aanbod van verkeerde, lees bewerkte gemanipuleerde voeding met allerlei kunstmatige toevoegingen, maar ook doordat mensen nagenoeg niet meer bij hun gevoel zijn om de ernst en noodzaak te zien van ware voeding.

Voeding, de motor van je gehele stoffelijke en ook geestelijke lichaam waar je het in dit leven mee moet doen. Vele klachten en ziektes zoals vermoeidheid, voedselallergieën, hart- en vaatziekten, hebben allemaal een grote oorzaak liggen in verkeerde voeding. We zijn afhankelijk geworden van wat de ‘deskundigen’ ons vertellen wat goed voor ons is en we gaan er blind vanuit dat zij het wel weten voor ons en het goed met ons voor hebben, wat ook geldt voor de producenten van ons voedsel. Langzaam beginnen we door schade en schande wijzer te worden dat de intentie achter alles vaak niet is wat het lijkt. De enige graadmeter is je gevoel te gebruiken en te activeren om onderscheidingsvermogen te krijgen. Dit heb je in deze tijd hard nodig waar er zoveel onzuivere motieven zijn.

Allereerst is er vaak verbazing en ongeloof dat iemand of een organisatie die met voeding te maken heeft alleen uit is op eigenbelang en winstbejag. We schijnen vaker onze neus te moeten stoten voordat we echt bewust keuzes gaan maken die gebaseerd zijn op eigen gevoel en onderzoek. Dit alles vraagt een actieve en bewuste houding van iedereen en daarbij het willen activeren van je gevoel. Dit is vaak een moeilijke, want op het moment dat je gevoel weer een actieve rol gaat spelen in je leven, zul je naast de fijne dingen ook de nare dingen meer gaan voelen. De ervaring van alles wordt intenser.

Het leven wordt daarbij wel veel interessanter en krijgt meer diepgang. Je zult gelijkgestemden treffen die je zijn voorgegaan en tot gelijke conclusies zijn gekomen, dit schept een band. Het is per definitie, zeg ik vanuit mijn gevoel, dat voeding een beweging gaat worden waarbij iedereen zich ook graag wil aansluiten. Naast dat voeding de brandstof, de motor is voor ons totale functioneren als mens, zijn andere elementen als het contact met de natuur, daar waar plantaardige voeding en vis en vlees te vinden zijn, heel belangrijk.

Het is belangrijk dat kinderen, maar ook volwassenen weer respect gaan krijgen voor de natuur en hoe goddelijk alles in elkaar steekt. Het wildplukken en aandacht voor zelf groente en fruit verbouwen wint steeds meer terrein. Als je ook meer in contact bent met de natuur, dan gaat vanzelf je gevoel meer open, dit is een wezenlijk verschil met wanneer je in de supermarkt loopt.

Contact krijgen met het leven en je open stellen voor hoe alles werkt, jezelf vragen stellen en van binnen uit de antwoorden leren vinden is geweldig. Ik wens het iedereen toe.

Marjon van Vliet

Tags: , , , ,

Leave a Reply