De zon als voeding

Afgelopen week was het heerlijk warm weer en deze week weer! Wat zou dat nu kunnen zeggen over ons voedingspatroon? Een heleboel. Heb je ooit wel eens stil gestaan bij het feit dat je in de zomer of als je ergens bent op een plek waar het lekker warm weer is je minder behoefte hebt aan eten? Heb je je wel eens afgevraagd waarom je dan minder trek hebt in eten of in ieder geval meer trek hebt in lichter eten?

En wat is warmte? Warmte is liefde, niets meer of minder dan gewoon liefde of wat heet gewoon, is het wel zo gewoon? Wie kan de zon nog echt waarderen, dat hij zo heerlijk straalt en je verwarmt? Meestal moeten we hier in Nederland eerst een koude periode gehad hebben met ook nog lekker veel regen om uiteindelijk meer waardering te krijgen voor die zon. Als die zon er dan eenmaal is, dan is dit ook gelijk het gesprek van de dag. Iedereen geniet van de eerste zonnestralen en weet zich gekoesterd door die heerlijke zon.

– Zet een bejaarde in de zon en hij knapt zienderogen op.

– Heb je een wondje, ga er mee in de zon en het geneest snel.

– Doe een dagje zon met strand en je komt blakend van energie terug.

– Als de zon lang genoeg blijft schijnen, dan blijken er ook nog andere gevoelens te ontluiken namelijk de liefde tussen de mensen. Ze voelen zich ineens meer sexy en kleden zich graag verleidelijk, om uiteindelijk, ja zo is het, de behoefte aan seks vervuld te zien.

Deze diepe behoefte die bij ieder mens leeft, lijkt in de koude periodes voor even gedoofd te zijn. In landen waar een warm klimaat heerst zie je ook veel meer de openheid om verleidelijk, sexy en gepassioneerd te zijn. Ze geven er graag aan toe en aan de dansen zoals de salsa, de tango en ook de flamenco zie je de levenskracht en lust er vanaf spatten. Waarom zijn deze dansen anders ook hier in Nederland zo’n hit! Eigenlijk willen we allemaal graag die passie en liefde voelen stromen in ons lijf. Het is je bestaansrecht als mens zou ik zeggen en de wens van ieder mens om seksualiteit te ervaren. Je wordt er vrolijk van, het ontspant je hele lichaam en het schoont je ook van oude energieën. Heb je daar ooit weleens over nagedacht? Het is ernstig hoe er een taboe en smet op seksualiteit is gekomen door invloed van de kerken, het collectief en anders religies. Terwijl dit juist de energie is die zou moeten blijven stromen om je je hele leven vitaal en levenslustig te blijven voelen. Doe ermee wat je wilt maar het is maar weer eens gezegd.

Terug naar de voeding. Diegene die mijn boek hebben gelezen weten dat de liefde door de maag gaat. Als je verschrikkelijk verliefd bent op elkaar wat gebeurt er dan met je trek in voeding? Deze neemt af, is het niet? Je kunt vaak geen hap meer door je keel krijgen en hoe zou dat nu komen? …… Je weet je vervuld van de liefde.

De zon is ook alleen maar liefde, het is één grote lichtbal van pure liefde die zorgt dat alles tot bloei komt, niet alleen de planten, bomen en al het groen, maar ook de dieren en de mensen. Wij zijn ontstaan uit de liefde en hebben als ervaring in de stof het heerlijke stoffelijke voedsel. Als wij door de zon ons al zo gevoed weten met liefde, dan zal de trek in stoffelijke voeding ook afnemen. Waarom eten mensen in bijvoorbeeld Spanje pas heel laat ’s avonds? De zon is onder en dan is er pas ruimte om je op een andere manier te voeden met liefde, nu door middel van de liefde in stoffelijk voedsel, zoals de heerlijke tapas in Spanje.

Als je er op deze manier naar kunt kijken, dan verrijk je je kijk op eten. Onderzoek je eetpatroon en ga in contact met je lijf waar het behoefte aan heeft. Dat is het mooiste wat er is dat vele mensen nog niet door hebben. Je lichaam geeft zelf heel goed aan waar het behoefte aan heeft, zonder de noodzaak de deskundigen te raadplegen.

Veelal zul je met stralend mooi weer behoefte hebben aan licht voedsel en het is een weldaad om je vooral in deze tijd te verwennen met al die heerlijke vruchten en groentes die de aarde ons biedt in de zomer, zoals salades en vruchtensappen. Hmmmm!

Ik zou zeggen eet smakelijk!

Marjon van Vliet

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply