Ontkiemde zaden

 

Ingrediënten:

2 eetlepels groene linzen

2 eetlepels mungbonen

2 eetlepels adukibonen

Het kiemen van zaden is heel eenvoudig.Er zijn tegenwoordig kant en klare bakjes te koop, maar je kunt ook een glazen pot met wat zacht horrengaas nemen dat je met een elastiekje vast maakt boven om de pot. De zaden die ik gebruik zijn groene linzen, mungbonen (taugé) en adukibonen. Er zijn natuurlijk meerdere soorten, let goed op dat het oorspronkelijke zaden zijn. Lees het etiket en raadpleeg je gevoel.

Laat de zaden ongeveer 7 uur weken in aparte kommetjes met water, ’s nachts vind ik zelf wel gemakkelijk. De volgende ochtend doe je de zaden in de bakjes en spoel je ze goed met water. Zet ze weg op een donkere plek in de kast. Spoel de zaden twee tot drie keer per dag en zet ze na twee tot drie dagen een dag in het licht, waarbij je ze die dag ook twee tot drie keer spoelt. Goed spoelen en de zaden even opschudden is belangrijk om te voorkomen dat ze gaan ruiken! Je kunt de ontkiemde zaden daarna in een afgesloten voorraaddoos in de koelkast bewaren. Ze blijven ongeveer 5 dagen goed.Je kunt de sprouty in salades doen, op een crackertje of verwerken in een sapje met de blender. Persoonlijk vind ik ze het lekkerst verwerkt in een salade.

Als er iets is dat voedzaam is dan zijn het wel sprouty. De zaden die je laat ontkiemen middels warmte, vocht en licht. Is dit niet wat je in de basis als mens van nature ook nodig hebt!? Water en licht en niet te vergeten liefde om te groeien. Is het niet een wonder dat er met behulp van water, licht en warmte uit zo’n klein korreltje zaad een plantje ontstaat? Zou dit zonder liefde kunnen?

Het zou mooi zijn als je de betekenis aanvoelt van wat er op dieper niveau gebeurt met het zaadje. Zou er niet, zoals ook bij het ontstaan van een mens, een goddelijke creatie en intentie gegeven zijn aan in dit geval het plantenzaadje met daarin alle kenmerken opgeslagen hoe het plantje er uit ziet, zoals de geur, de grootte, de smaak, de kleur, de vorm en het soort vrucht wat het zaad draagt? Ik zeg ja! En het is een superfood die je dichtbij in je eigen keuken kunt hebben, is het niet fantastisch!

Hoe meer je beseft en aanvoelt wat de werkelijke voedzaamheid hiervan is, hoe meer dit ook door je lichaam wordt opgenomen. Als je met verwondering en dankbaarheid eet, dan zal je lijf nog meer vervuld zijn en de voedzame stoffen van de voeding opnemen. Alles wat je aandacht geeft groeit en manifesteert zich meer. Voor mij is aandacht maar in een woord te vertalen en dat is liefde. Als je gevoel verder is ontwikkeld, dan kun je heel goed de energie voelen als je je hand boven ontkiemde zaden houdt. Je voelt dan de warmte als een soort prikkeling in je handen. Wat mij betreft zou je alle vitaminepillen moeten weggooien en gaan voor een regelmatige dosis sprouty. Dat is pas whole food in de meest volmaakte vorm met een enorme booster aan levensenergie.

Tags: , ,

Leave a Reply