Detox

Detoxen wordt ook wel ontgiften genoemd, in deze column heb ik het over detoxen van de darmen door middel van een klysma.

Veel mensen zweren bij detoxen om regelmatig hun darmen te reinigen, maar is dat nu werkelijk nodig en wat zijn de plussen en minnen van deze behandeling? Als we er van uit gaan dat alles gecreëerd is en dat je hele lijf en alle functionerende organen ook nog zoiets als een zelfherstellend vermogen hebben, heb je dan überhaupt wel zoiets als detoxen nodig?

Als we nu eens iets verder kijken naar het onderwerp ziekte of het krijgen van lichamelijke of geestelijke klachten, waardoor je stoffelijke en geestelijke lichaam niet meer volmaakt functioneert, dan is hier altijd een oorzaak aanwezig. Waarom heb je een bepaalde klacht en wat wil de pijn en de klacht jou zeggen? We zijn vaak nog zo ver verwijderd van het genezen van binnenuit door te beginnen bij de oorzaak aan te pakken. We zoeken het vaak nog in symptoombestrijding in de vorm van medicijnen en behandelingen en onderschatten ons lijf en dus ons hele wezen voor wat betreft het zelfherstellende vermogen ervan. 

Mijn lief en ik hebben vele klachten overwonnen door de oorzaak van de klacht te voelen en te benoemen en het met liefde weer te genezen. Het resultaat is vele malen zo bekrachtigd in de praktijk dat wij uit eigen ervaring weten dat dit de enige weg is naar werkelijke genezing. Natuurlijk zijn er vele klachten en zijn sommigen zeer intens en hebben diep inzicht en nazorg nodig voordat er werkelijk genezing kan plaatsvinden en soms is het gewoon iemand zijn tijd om zijn stofjas uit te doen. Ja, zelfs de dood die bij het leven hoort willen we met allerlei kunstmatige ingrepen uitstellen, terwijl dit ook bij het leven hoort en je gewoon in een andere vorm doorleeft.

Als we het hebben over detoxen in de vorm van een darmreiniging hebben, dan geef je als het ware je spijsverteringsstelsel een signaal van; je kunt jezelf niet schonen, ik zal je een handje helpen. Als je werkelijk dieper kijkt waartoe je lijf in staat is, als het gaat om zichzelf te kunnen herstellen, is dat al een wonder op zich! Kijk maar eens naar de huid van een open wond die zich herstelt en gewoon weer dicht groeit!

Nu zijn er in deze tijd natuurlijk vele schadelijke stoffen die je via verkeerde voeding en medicijnen kunt binnen krijgen, ook zal de energie van onverwerkte trauma’s en gevoelens zich opslaan in je stoffelijk lijf, zoals bijvoorbeeld ook in je darmen. Je lijf is heel goed in staat, als je stopt met medicijnen of het slechte voedsel, dit uit je lichaam te krijgen door middel van plassen, ontlasting en zweten. Voor wat betreft de onverwerkte trauma’s is het van belang contact met deze energie te maken en achter de diepere oorzaak te komen. Inzicht, liefde en jezelf weer volmaakt weten zorgt voor werkelijke groei en heling. Als je gedurende een zeer lange tijd veel medicijnen hebt geslikt, dan kan het natuurlijk even een extra hulpmiddel zijn een detox kuur te doen om je van de meest schadelijke stoffen te ontdoen, maar blijvend detoxen geeft je darmen en spijsvertering het signaal; darmen, je kan niet goed alles verwerken, ik zal je wel helpen. Je zou kunnen zeggen dat je darmen lui worden en de functie die ze van nature hebben dan een beetje laten liggen. Je geeft ze geen vertrouwen dat ze het zelf wel aan kunnen.

Om je kijk te prikkelen ga ik je een leuk voorbeeld geven. Er is zelfs een man geweest die last had van allerlei kwalen en ziekten en intuïtief voelde dat hij verrot vlees moest gaan eten. Zijn spijsvertering werd als een bezetene wakker geschud en moest als een gek aan de slag om alle troep te verwerken waarbij dus ook alle verkeerde stoffen die hij daarvoor in zijn lijf had ook werden verwerkt en zijn klachten verdwenen. Nu is dit natuurlijk een extreem voorbeeld, maar dit duidt er maar weer op dat we soms ook te steriel en spastisch omgaan met voedsel. Een keertje je groenten niet wassen of iets wat op de grond gevallen is gewoon opeten stimuleert je immuunsysteem.

Diepere trauma’s of oude overtuigingen omtrent voeding hebben natuurlijk inzicht en nazorg nodig wil je werkelijk blijvend van je klachten af komen. Alleen maar detoxen is wat mij betreft een vorm van symptoombestrijding. Ook kan er met blijvend detoxen zoveel vrijkomen aan oude ellende die een persoon heeft opgebouwd gedurende dit leven en of andere levens, dat het meer schade dan goed doet. Het blijft maar weer eens gezegd: Zonder inzicht geen groei en blijvende verbetering van je goed voelen.

Marjon van Vliet

Leave a Reply