Eco verkoopt!

Er is veel te doen over voeding. Het lijkt er op dat de meeste mensen een beetje doorkrijgen dat er veel verkeerde voeding is op de markt, met name als we het hebben over voeding met veel toevoegingen en bewerkingen en niet te vergeten de bespoten groenten en fruit. Ook heeft men nu meer aandacht voor de herkomst van producten, milieuvriendelijke productie en goede behandeling van werknemers. Mensen worden ziek van slecht eten en voelen zich daardoor ook meer genoodzaakt om bewuster met voeding om te gaan.

Eindelijk laat men in het nieuws zien dat de energiedrankjes, waar heel veel suiker in zit, nadelige gevolgen heeft voor jongeren, zoals bijvoorbeeld de verslavende werking ervan. Het is jammer dat de grote massa zich gedraagt als kuddedieren en we vaak niet anders durven denken en leven. Er heerst vaak nog een groot taboe op er een andere mening op na houden, vooral als die lijnrecht tegenover de algemeen geldende gedachte staat. Toch zijn juist die mensen die nieuwsgierig zijn en niet alles klakkeloos aannemen uiteindelijk beter af. Zij komen vaak achter de waarheid en in dit geval dat de voedingsindustrie vele waar- en onwaarheden verkondigd. Het is niet leuk om te horen, maar dat niet iedereen het altijd het beste met je voor heeft, mag nu toch wel duidelijk zijn.

Geloof het of niet, maar zelfs in de ‘gezonde hoek’ in de voedingsbusiness, zijn er bedrijven die hier op een onzuivere manier hun voordeel mee willen doen en Eco bijvoorbeeld als dekmantel gebruiken. Alles waar maar ECO, groen, biologisch of milieuvriendelijk op staat VERKOOPT! Denk je dat de slimmeriken die veel geld willen verdienen ook hier niet hun voordeel mee doen?!

Ik moet toegeven dat ik het eerst ook niet kon geloven, totdat ik samen met mijn lief de producten in de supermarkt met mijn ogen dicht maar eens extra ging voelen om te duiden welke het beste en het meeste voedzaam waren. Tot mijn stomme verbazing waren sommige biologische producten, denk aan tomatensaus, biologische wijn en yoghurt, vaak het minst voedzaam in vergelijking tot niet biologische producten! Dit kan toch niet? Dacht ik! Ik kon geen genoeg krijgen van het testen van producten totdat mijn lief het wel genoeg vond. Hij had al eerder zijn bedenkingen bij bepaalde producten met een ECO-label of biologisch label.

Uit eigen ervaring was ik overtuigd geworden dat zelfs bij potjes en producten waar op staat dat het heel gezond is en allerlei keurlabels bevat, je nog je gevoel moet raadplegen of het product werkelijk zo voedzaam is als er op staat. We worden dus wederom getart of misschien moet ik zeggen gestimuleerd om ons gevoel te gebruiken. Bij alles is dit de enige betrouwbare graadmeter.

Marjon van Vliet

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply