Raw food, ja of nee

18. fruit lachTegenwoordig is de discussie al flink op gang gekomen of je nu wel of geen vlees moet eten en niet te vergeten het dierenleed wat vaak vooraf gaat aan het eten van vlees. Mijn vraag in deze column die ik jullie wil stellen is; heb je vlees, gevogelte of vis eigenlijk wel nodig om je lichamelijk en geestelijk gezond te weten? Nee, ga ik je gelijk zeggen. We zijn er de afgelopen decennia zo van overtuigd geraakt en ‘gemaakt’ dat we vlees, vis of gevogelte nodig hebben met als gevolg dat we er sterk in zijn gaan geloven. Iedereen die sterk verbonden is aan het collectief en die zich dus vaak van buitenaf heeft laten overtuigen dat je zonder vlees ziek, slap en een tekort aan voedingsstoffen zal hebben, zal dit dus ook zo gaan ervaren. Het collectief is een grote groep mensen die een gedachte/overtuiging deelt over een bepaald onderwerp.

Mensen moesten eens weten hoe sterk gedachtekracht is en dat als je niet verbonden bent met je eigen gevoel en jezelf niet stimuleert tot zelfonderzoek en ontwikkeling met puur als leidraad je eigen gevoel, je je dan al snel laat leiden door wat een grote groep mensen vind. Dit hoeft vaak helemaal niet zaligmakend te zijn, omdat het vaak gestoeld is op alleen maar verstand. Alle inzichten vanuit je gevoel zijn krachtig en geven je een gevoel van rust. Een diep weten van binnen, terwijl de grote massa er anders over denkt. Vaak, zo is in het verleden ook gebleken, waren het de eenzame pioniers die zichzelf losmaakten van algemeen gedachtegoed, omdat ze van binnenuit voelden dat het anders moest, anders kon en beter kon. Eerst werden deze mensen vaak belachelijk gemaakt en uitgejouwd, totdat later ook de grote massa de voordelen begon te zien van de nieuwe visie of kijk van de desbetreffende persoon.

Een ander fenomeen als we het hebben over voeding, is de kracht van jouw eigen overtuiging en in hoeverre je dus aangesloten bent op dat collectief. Als je dus bijvoorbeeld stopt met vlees eten en je bent verbonden met het collectief die vindt dat je een tekort gaat krijgen aan bepaalde voedingsstoffen, dan zal jouw lichaam ook zo gaan reageren. Totdat je je bewust los maakt van dat collectief en je jezelf herprogrammeert met de overtuiging; ik weet me volmaakt gevoed met de voeding die ik elke dag tot me neem. Natuurlijk is het belangrijk om dit vooral in het begin te blijven bekrachtigen, omdat je lijf anders snel in het oude patroon kan terugvallen. Ook het wegsturen van oude energieën, bijvoorbeeld de angst dat je niet genoeg voeding binnenkrijgt, zul je bewust moeten loslaten.

Op het moment dat je bijvoorbeeld stopt met vlees eten zul je soms ook merken dat je lichaam zich wil schonen, vlees is namelijk voedsel van een lage trilling. Toen ik ongeveer twaalf jaar geleden stopte met het eten van vlees kreeg ik bijvoorbeeld enorme pukkeltjes in mijn gezicht. Mijn gevoel zei me dat dit schoning was en dit vanzelf weer zou overgaan en dat deed het ook. Het was overigens een keuze van binnenuit, niet omdat iemand vond dat ik maar moest stoppen met vlees eten. Dit is ook een belangrijk inzicht; jij alleen kan die keuze van binnenuit maken. Wil je dus vlees blijven eten, doe dat dan gewoon. Ik zou je dan willen adviseren om scharrelvlees te eten, welke beter is voor jouw gezondheid en voor het welzijn van het dier, want de manier waarop we tegenwoordig met het produceren van vlees bezig zijn gaat voorbij aan al het respect voor dier en natuur.

Naast vegetarisch eten is er ook een andere vorm van eten en dat is raw food. Raw food is een stroming die al lange tijd aan de gang is en waarbij vele mensen zich al hebben aangesloten. Het betekent alleen maar onbewerkte, rauwe, plantaardige voeding, zoals noten, zaden, groenten en fruit. Hele gezinnen weten een prima gezond leven te leiden, waarbij ook hun natuurlijk gewicht in evenwicht is. Deze mensen hebben nagenoeg geen last van ziekten en voelen zich vitaler en fitter dan ooit. Ik vind het een prachtig voorbeeld van wat mogelijk is en ik heb zelf ook een voorkeur voor rauwe plantaardige voeding. Toch moet ik erbij zeggen dat het niet een doel op zich is om bijvoorbeeld een raw food aanhanger te worden, omdat iedereen elke keuze van binnenuit voor zichzelf moet maken, dit is het meest waardevol en krachtig is. Eten naar je gevoel, dat wat goed voelt voor jou op welk moment van de dag of nacht dan ook is leidend. Niet wat anderen vinden wat jij zou moeten eten. Heb je dus een sterke behoefte aan een stukje vis, neem het en geniet ervan, je lijf zal het nodig hebben. Voel je wel een enorme drang om plantaardig of meer plantaardig voedsel te eten, doe het. Ga in contact met je lijf en vraag wat het nodig heeft en weet je overtuigd dat jij alle voedingstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt.

Marjon van Vliet

Tags: , , , , , , , , , ,

8 Responses to “Raw food, ja of nee”

 1. kerst ster Says:

  Dag mensbeestjes, Een boek dat ik jullie aan wil raden is the vegetarian myth. Een onderzoek waren jaren van gedegen onderzoek is voorafgegaan. Geschreven door een dame die 20 jaar lang veganistisch heeft gegeten.

 2. pinquiniusch Says:

  Waarom voel je de noodzaak zo te oordelen! De naam van de website alleen al warevoeding.nl doet mij denken aan mijn ervaringen met de religieuze mens…. Dit is het ware en al het andere zijn afgoden….
  Sowieso is voeding een belangrijk maar lastig onderwerp. Je kunt het haast niet aanroeren of het wordt door iemand gepolitiseerd! Zo van jij mag dat niet zeggen want ik heb het anders geleerd in de raw-food kerk…. en dat terwijl ik er meerdere malen bij heb gezegd dat ik enkel mijn mening gaf en absoluut niet beweer de wijsheid in pacht te hebben. Maar als jij een boek schreef over ware voeding, dan heb jij dat wel?!

  Yaiks…..

  Begreep me niet verkeerd hoor, ik heb ook wel eens de menselijke neiging om te oordelen, ik denk bijvoorbeeld wel eens, de zweefteven gaan de wereld niet veranderen…. en dat weet ik natuurlijk niet, het is vnl een gevoel dat ik op dat moment heb. Maar ik bedenk me wel 3 keer voordat ik een website getiteld zweefteven.nl
  ga beginnen. Ik probeer steeds weer positief te zijn en weinig te oordelen…

 3. marjon Says:

  Oordelen, mooi woord is dat niet? Zo te zien heb je niet met je diepe gevoel gelezen en deze site verder bekeken. Mijn intentie is juist mensen zelf weer iets te laten vinden en in dit geval op het gebied van voeding waar van alles mee aan de hand is. Als je de site goed leest, zul je zien dat ik mensen juist aanmoedig niets klakkeloos aan te nemen, maar alles te toetsen aan hun eigen gevoel.

  Mijn visie hoeft de jouwe niet te zijn of die van anderen, ik poneer mijn visie over voeding op deze site die voor mij waarachtig is en welke niet uit boekjes, studies of van wie dan ook komt. Het komt voort uit een diep weten van binnen waar uiteindelijk iedereen bij kan. Alleen via het diepe gevoel kan iedereen weer de antwoorden in zichzelf leren vinden, wat je weer terug brengt bij je kracht en je onafhankelijkheid. Neem dus vooral niets klakkeloos over, maar toets alles eerst aan je eigen gevoel. Iedereen mag vinden wat hij of zij wil en maakt daarin zijn eigen keuzes.

  Marjon van Vliet

 4. kerstster Says:

  Helaas heb ik zeven jaar lang behoorlijk streng vegetarisch gegeten. Niet star, als ik echt zin had in een stukje vlees of vis dan at ik dat. Inderdaad vanuit de gedachte dat ik het dan wel nodig zou hebben. Maar dat kwam niet vaker dan 1 a 3 keer per jaar voor!

  Daartussenin had ik er echt geen behoefte aan! Het vegetarisch eten voelde gewoon ontzettend goed. Van de bioindustrie werd ik zo misselijk dat ik steeds meer overtuigd raakte van het vegetarisme.

  Totdat vrienden die nog wat strenger waren dan ik, veganisten, ernstig ziek werden, tot aan arbeidsongeschiktheid aan toe. Allemaal mensen die heel bewust vanuit hun gevoel met eten bezig zijn.
  Dat en een voortdurende studie naar wat voor beest wij zijn, natuur, voeding, zette mij ertoe aan weer wat regelmatiger vlees te eten.
  Zie o.a. het boek the vegetarian myth van Lierre Keith. Mensen zijn nu eenmaal omnivoren. En als ik vlees eet koop ik biologisch of pure graze vlees. Meer aandacht dus voor de kwaliteit, en minder voor de kwantiteit. Want van de bioindustrie wordt ik nog steeds misselijk, maar die walging staat in geen verhouding tot de walging die ik voelde toen ik vriend in het ziekenhuis werd opgenomen met gebreksverschijnselen die waarschijnlijk maar deels te genezen zijn. Verschijnselen uitgebreid beschreven in the vegetarian myth.

  Dus kijk uit laat je niet foppen door je gevoel!

  Dat kan letterlijk heel gevaarlijk zijn, en daar wil ik anderen graag voor behoeden!

  Gevoel is belangrijk, maar rede en praktijk en theoriekennis ook! Evenwicht.

 5. marjon Says:

  Allereerst is het heel goed om je te oriënteren en op onderzoek uit te gaan wat voor jou goed voelt op het gebied van voeding. Kritisch zijn is belangrijk en de ervaringen in de praktijk brengen je verder. Op het moment dat je geraakt wordt door een boek wat je leest haal jij er tenslotte weer uit wat voor jou als waarachtig voelt.
  Als we het hebben over ziekten en tekorten van bepaalde stoffen in je fysiek lichaam, dan is er zoveel meer te vertellen wat even niet in een korte reactie kan worden weergegeven.

  We staan als mens nog maar aan het begin als het gaat om het aanspreken van ons zelfgenezend vermogen. Onze gedachten en overtuigingen en alle energieën die we opgebouwd hebben tijdens vele ervaringen van dit en vaak ook voorgaande levens zijn mede oorzaak van een disbalans van het fysieke lichaam en van de geestelijke lichamen.
  In deze tijd krijgen we allemaal de kans om weer terug te komen bij ons zelfgenezend vermogen. Voelen, onderzoeken, jezelf vragen stellen en je overtuigd weten van je eigen kracht zijn een aantal handvatten die je helpen, desalniettemin is het voor velen een moeilijke weg. Als we zien aan wat voor ziekten we vandaag de dag allemaal lijden dan is dat ongelooflijk, we zullen ons weer moeten schonen van alles wat we opgebouwd hebben en wat ons weerhoudt ons ware zelf te zijn. En zoals gezegd ieder doet dat op zijn eigen manier en kritisch zijn is een goede eigenschap.

  Marjon van vliet

 6. kerstster Says:

  Ik werd toch echt veel meer geraakt door vrienden die arbeidsongeschikt raakten door extreme voedingsgewoonten (veganisme/raw food) dan door welk boek dan ook!

  Een van hen ligt nog steeds in het ziekenhuis,

  Ervaringsverhalen in het boek the vegatarian myth dienden helaas vooral

  als achtergrondinfo, om het allemaal een beetje te kunnen begrijpen!

  Maar eigenlijk is dat heel jammer natuurlijk…

  Dat mensen zover gaan dat ze hun gezondheid ernstige schade toebrengen omdat vega eten zo goed voelt!

  Tamelijk dom van me om daarop te vertrouwen!

 7. Gea Says:

  Voor het geval je wilt weten wat je lichaam aan bouwstoffen nodig heeft, hoe ingenieus het werkt, en hoe je klachten kunt voorkomen…Kijk eens op de site van Evenwijs of op Circadian, en volg eens een lezing. Hartelijke groet, Gea van der Wal.

 8. kerst ster Says:

  gebakken vlees geeft ons meer energie

  http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1345156/2011/11/08/Niet-rauw-maar-gebakken-vlees-geeft-ons-meer-energie.dhtml

Leave a Reply