Waarom eet ik zoveel met de kerst?

7.kersttafelIk kom er niet onder uit om iets te vertellen over mijn visie op het eten met de kerst.

Zoveel mensen zijn zo bezig met het eten in vergelijking met de rest van het jaar. Gek toch eigenlijk! Met alle zorg en aandacht probeert iedereen een nog beter kerstmaal tevoorschijn te toveren dan voorgaande keren. Je kunt je zoals bij alles afvragen wat nu vaak de ware intentie is achter deze kookdrift tijdens de kerst. Ga maar eens even voelen voor jezelf…..

En… wat is je antwoord? Ik voel dat velen een intentie hebben van het willen hebben van aandacht. De beste willen zijn met het meest exclusieve, bijzondere gerecht, de beste kalkoen, het beste en mooiste toetje enz.

Juist nu met de kerst voelen velen optimaal de kans zich te laten zien en aandacht te krijgen van mensen die ze het gehele jaar door bijna niet zien, al is het voor wat ze aan kookkunsten hebben waargemaakt!

Wat een armoe, om eerlijk te zijn. Hebben wij een kerstdiner nodig om onszelf te bewijzen? Tegenover wie moet je jezelf bewijzen, je hebt toch geen kerstmenu nodig om je aan een ander te laten zien dat je zo goed bent?

Jezelf zijn en tevreden met jezelf zijn is nog steeds vandaag de dag voor velen moeilijk. Als we het nu eens verder hebben over de intentie van het kerstdiner. Ik heb al eerder gesproken over de intentie in voedsel wat voor een effect die heeft op de voedingswaarde en het vervullende gevoel.

Als mensen nu eens vanuit een andere intentie het kerstdiner zouden klaarmaken, ik wil dat de ander heerlijk geniet en zich vervuld weet van binnen als hij mijn maaltijd eet. Een maaltijd met als hoofdintentie ‘liefde’ in het gerecht in plaats van, ik hoop dat ze mijn kerstmenu allemaal fantastisch vinden en dat velen nog zullen napraten over mijn eten, dus een vorm van aandacht willen hebben. Nog niet zo bekeken waarschijnlijk.

De intentie in alles is leidend en als je die overal in kunt voelen hoef je jezelf niet meer voor de gek te houden. Dan komen we bij de volgende vraag waarom eten mensen zoveel met de kerst? Zal ik het antwoord maar gelijk geven? Een gebrek aan liefde. Als je weet dat snoepen en veel eten vaak als oorzaak een gebrek aan liefde is in het voedsel zelf of in de omgeving waar je je bevindt dan verklaart dit een heleboel.

Zitten velen niet aan het kerstdiner met mensen die eigenlijk helemaal niet zo fijn aanvoelen, maar houden we graag de schijn op omdat we niet de moed hebben om het een keer over een heel andere boeg te gooien en met mensen samen te zijn die wel fijn voelen?

En stel dat als we met lieve mensen, die we vanuit een eigen keus van binnenuit hebben gekozen om mee samen te zijn, aan het kerstdiner zitten, zouden we dan nog zoveel eten?

Ik zal je zeggen, nee. We zijn dan al vervuld van de liefde van de mensen om ons heen die we uit vrijheid hebben gekozen en die goed voelen en dat heeft een grote invloed op onze eetbehoefte.

Als mensen naast een werkelijk liefdevol bereide maaltijd ook kiezen voor fijne, lieve mensen die goed voelen dan hebben we de overdaad aan eten tijdens de kerst voor een heel groot deel al opgelost.

Marjon

Tags: , , , ,

Leave a Reply