Liefde in eten

Restaurant, liefde in etenEr is een aspect van voeding waar ik het nog niet over heb gehad. Ik ga je bij deze gelijk melden dat het onderwerp waar ik het over wil hebben ook in mijn boek ‘Ware Voeding’wordt beschreven. Het gaat over liefde in het eten en dan heb ik het met name over liefde van de bereider die aanwezig is in het eten. Ik ga jullie een leuk voor-beeld geven wat te maken heeft met de intentie van een persoon, dit zal het geheel verduidelijken van wat ik wil uitleggen.

Als je een kadootje krijgt, dat gekocht werd door iemand die nog even wat meegriste uit de tijdschriftenwinkel met het gevoel van: ‘O ja, Claire is morgen jarig, ik zie hier nog een mooi tijdschrift wat ze wel leuk zal vinden.’ Of Claire krijgt een kado van iemand die met tijd en aandacht een prachtig schilderijtje heeft gemaakt van bloemen waar Claire zo van houdt.

Waar zou dan over het algemeen meer liefde in aanwezig zijn? In het zelfgemaakte schilderijtje is het niet! En waarom?

Als je het woord liefde nu eens vervangt door tijd en aandacht, dan zul je opmerken dat de schilder veel tijd en aandacht in het kado heeft gestopt. We gaan er hier even vanuit dat beide personen gelijkwaardige waardering en liefde voelen voor Claire, maar bij degene die er meer tijd en aandacht aan heeft besteed zal de liefde in het geschenk ook meer aanwezig zijn.

Nu komen we bij voeding. Zou dit ook gelden voor voeding?

Natuurlijk geldt dit ook voor voeding, iemand die tijd en aandacht in het bereiden van voeding stopt, daar zal de voeding veel sneller een vol gevoel geven als bij iets dat even snel is bereid. Ik vind de afhaal Chinees eigenlijk wel een mooi voorbeeld. Is het niet vaak het geval dat na het eten van afhaal Chinees je korte tijd daarna weer een enorme trek krijgt? Je kunt er vaak ook een heleboel van eten zonder echt een vol gevoel te hebben. Mijn lief heeft deze ervaring regelmatig gehad in het verleden. Je kunt hieruit de conclusie trekken dat er weinig liefde aanwezig is in het eten, anders zou je korte tijd daarna geen trek meer hoeven krijgen. Buiten het feit dat het vaak is opgewarmd en het voedsel behoorlijk is bewerkt, waardoor er ook voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Er zijn natuurlijk uitzonderingen van Chinees eten die je in dit voorbeeld buiten beschouwing kunt laten.

Als je tegenwoordig uit eten gaat, denk dan eens aan de laatste keer dat je dat deed. Heb je toen, zo even terug denkend, de liefde in het eten ervaren? Ik weet dat dit voor velen een nieuwe benadering is waar ze nog niet eerder bij hebben stil gestaan. Gaat het tegenwoordig vaak niet meer om de omzet, het geld dus, dan om de klant vanuit een innerlijk gevoel heerlijk te verwennen met liefdevol eten. Mijn lief en ik zijn een periode regelmatig uit eten geweest, maar wij eten op dit moment het liefst thuis omdat wij het werkelijk schrikbarend vinden hoe er in de restaurants met eten en klanten wordt omgegaan. Je voelt je meer tot last, dan een welkome klant. Natuurlijk hebben wij ook hier en daar een redelijk fijn eetplekje gevonden, maar dit was niet genoeg om al de andere ervaringen te overtroeven. Zou er bij de toekenning van een Michelinster ook liefde gemeten worden? Was het maar zo! Wij voelen het meteen als iets met liefde en zorg is bereid en als de gastvrouw je warm tegemoet treedt.

Dit stukje is meer een prikkeling om hier eens op te letten als je uit eten bent. Laat je gevoel spreken en als het niet goed voelt, zeg er wat van! Zo kan er uiteindelijk iets gaan veranderen bij de vele eetplekken die er zijn. Iedereen verdient het, jouw lijf verdient het, zich te voeden met liefdevol voedsel!

Marjon

Tags: , ,

Leave a Reply