Vakantie

stokbrodenWe zijn zo’n beetje allemaal weer terug van vakantie en gaan langzaam over op de dagelijkse bezigheden waar we mee gestopt waren toen we vertrokken. Hebben jullie je eigen potjes pindakaas, hollandse kaas of ander Nederlands voedsel meegenomen of zijn jullie overgegaan op het lokale voedsel ter plekke? Vele Nederlanders vertrekken met name naar Frankrijk en eten zich tegoed aan stokbrood en croissantjes met jam, franse wijn en kazen. Het is leuk om je eens op een andere manier te verdiepen in de diverse voedingsprodukten van elk land. Wat kunnen we nu zeggen over Frankrijk; waarom zijn de Fransen zo dol op stokbrood, waar komt dat eigenlijk vandaan? Hebben jullie al een idee? Zou er nu veel voeding zitten in wit stokbrood en waarom vinden we het allemaal toch wel lekker? Wat een vragen, hebben jullie al een idee? Eigenlijk weet iedereen wel dat volkoren produkten veel gezonder zijn en daar nog voedingsvezels in zitten.

Het witte stokbrood heeft natuurlijk wel iets, dat knapperige verse en zachte witte brood met de Franse kazen, een glaasje wijn erbij en het vakantiegevoel is compleet. Ik kan je zeggen dat het collectief, wij allemaal bij elkaar, dit gevoel aardig verankerd hebben bij onszelf, als je er niet van zou houden dan zou je het bijna als vanzelf toch lekker gaan vinden.

Hoe komt het dat de Fransen met gemak die witte stokbroden zo dagelijks eten? Zal ik het maar zeggen, ze houden diep van binnen niet zo van gezond eten. Hè? Vragen jullie je natuurlijk af. Als ze dichter bij hun gevoel zouden staan zouden ze dan al niet veel meer overgegaan zijn op bruin brood of bruin stokbrood? Is moeilijk te verkrijgen in Frankrijk, is het niet? Wat dacht je van de enorme hoeveelheid toetjes die het schap telt in de enorme grote supermarkten. Zoals meerderen van jullie wellicht zullen weten en aanvoelen heb je melkprodukten eigenlijk helemaal niet nodig en is de melk er voor kalfjes zoals de moedermelk bij mensen er voor de babytjes is. Nu is een beetje yoghurt of melk af en toe best lekker maar het biedt weinig voeding voor je lijf.

Wat nu te zeggen over de wijn? Frankrijk en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, wat zegt dat nu over de Fransen? Wanneer wil je regelmatig aan de wijn? In Frankrijk is het bijna iets wat bij de opvoeding hoort, wijn leren drinken. Waarom drinken mensen dus veel wijn, waarom doen ze dat? Vragen naar de bekende weg, nietwaar. Om hun gevoelens te doven. Ze willen de werkelijkheid ontvluchten. En waarom willen ze de werkelijkheid ontvluchten, dat kunnen twee redenen zijn: of ze willen niet groeien of de werkelijkheid waar ze in zitten kunnen ze niet onder ogen zien. Beiden horen een beetje bij elkaar.

Goh, dit is wellicht toch wel even anders dan jullie je hadden kunnen voorstellen is het niet. Het is interessant om op deze manier de inwoners van een land, aan de hand van hun eetpatroon en eetgedrag eens dieper te onderzoeken. Wat je eet zegt veel over de persoon in kwestie. Zo zou je ook iedereen zijn koelkast of keuken kunnen onderzoeken wat wederom veel zegt over de eigenaar.

Marjon

Tags: , , ,

Leave a Reply