Waarom houden wij zo van friet?

marjon-fritesEen interessante vraag nietwaar! Bijna elke stad in Nederland heeft diverse frietkramen en regelmatig staan er dikke rijen voor de balie. Degenen die dit lezen houden zelf ook ongetwijfeld van friet. Eten jullie het regelmatig? Weet je, ik kan je zeggen dat ik dat wel doe. Uiteindelijk wel naar behoefte. Heb ik er in een week vier keer behoefte aan omdat mijn gevoel me zegt; ‘je hebt het nodig en ik voel me er goed bij’, dan is het gewoon vier keer friet in die week.

Ik heb ontdekt dat friet gebakken in kokosolie heel gezond en voedzaam is, in tegenstelling tot geharde vetten. Hoe kun je dat nu weten vragen jullie je nu af ? Ik ben door mezelf vele vragen te stellen en mezelf los te maken van hoe het collectief over friet voelt en denkt tot vele verrassende antwoorden gekomen. Gewoon door voor het schap in de supermarkt te staan. Mijn gevoel bracht me bijvoorbeeld naar een plek waar kokosolie in het schap stond en in stilte raadpleegde ik dan mijn gevoel. Ik stelde mezelf van binnen de vraag: Voelt dit goed? En ik wachtte op wat het eerste naar binnen floepte. Natuurlijk als je dit veelvuldig oefent gaat het je steeds beter af, wat je aandacht geeft groeit.
Mijn partner en ik besloten dus de kokosolie te kopen, want mijn eerste impuls gaf aan: ‘Ja doen doen, kokosolie is gezond!’

Natuurlijk was hier de test nog niet mee ten einde, we moesten de frieten nog bakken in de kokosolie en voelen wat het met ons deed na het te hebben gegeten. En wat was het antwoord? Mijn gevoel zei: ‘Heerlijk, zeer voedzaam!’ Mijn buikje, lijf en spijsverteringsorganen waren er blij mee!

Ik nodig bij deze dus iedereen uit het zelf te ervaren en van te voren alles wat je ooit over friet hebt gehoord los te laten. Ik ben benieuwd!

Nu nog de vraag waarmee ik begon. Waarom houden wij zo van friet? Nederland wordt bij uitstek ook wel het aardappelland genoemd. Wat ik daarover kan zeggen is het volgende: Iedereen is wel zo’n beetje bekend met de seizoensgroenten en fruit. Als ik je nu eens vertel dat ieder land, als het gaat om de voedingsproducten, precies dat kan verbouwen in het land wat goed is voor de bevolking die daar woont.

In  Nederland hebben wij een wisselend klimaat en kan het in de herfst en winter best koud zijn. Zou de natuur dan niet precies bieden wat ons energie geeft om warm te blijven en tegen de kou te kunnen? Er is dan minder zonlicht en we hebben net iets steviger voedsel nodig dan in de zomer. Kijk maar naar bijvoorbeeld de tropische gebieden in de wereld. Daar waar het warm is en de zon veel schijnt is vaak een groot aanbod aan heerlijke lichte vruchten te vinden, ook weer precies wat de bevolking daar nodig heeft om zich goed te voelen. Ze krijgen al veel energie en warmte van de zon en kunnen volstaan met de vruchten en de lichte groenten die de natuur hen biedt. Is het niet geweldig om te horen dat de natuur op zo’n unieke manier ons precies geeft wat we nodig hebben?! Ik vind van wel.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply